Kurban Eti Kime Verilir?
Kurban, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelmekte olup dini bir terim olarak Allah’a yaklaşmak ve onun rızasına ermek için yapılan bir ibadet olarak bilinir. Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olan kurbanın meşru bir ibadet olduğuna ilişkin deliller Kur’an-ı Kerim’de bulunmaktadır. Müslümanlar, her yıl Kurban Bayramında kesilen vacip kurbanlarla birlikte çeşitli kurbanlar keser.
Kurban Bayramında vacip bir ibadet olarak kesilen kurbanla birlikte yıl içinde adak, şükür, dakika ve ruhuna olarak çeşitli kurbanlar da Müslümanlar tarafından kesilebilir. Müslümanlar küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkları kendileri kesip dağıtabilir ya da Bereket Derneği vasıtasıyla kurban bağışı yaparak dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan ve güveli gıdaya ulaşamayan, açlık ve yoklukla mücadele edenlere ulaştırabilir. Kurban eti için en makbul olan fakirlere, yoksullara ve yolda kalmışlara verilmesi diğer bir deyişe ihtiyaç sahibi olan birinin boğazından geçmesidir.
Kurban Bayramı, İslam dininde çok önemli bir ibadet ve sosyal sorumluluk gereği olarak bilinir. Kurban etinin dağıtılması ise İslam’a göre toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın en iyi örneklerinden biridir. Kurban; fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, onların ihtiyaçlarını gidermek ve sevinçlerine ortak olmak için kesilip dağıtılır. Böylece toplumun dayanışma ruhunun pekişmesi ve yardımlaşma duygusunun güçlenmesi mümkün olur.
Kurban etinin dağıtılması sırasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Kurban kesim işlemi dini ritüellere uygun bir şekilde gerçekleştirilir, daha sonra ise et paylaşımı yapılır. Kurban eti; yoksullar, dul ve yetimler, komşular, akrabalar ve ihtiyaç sahipleri arasında adil bir şekilde dağıtılır. Dağıtılan kurban etinin sağlıklı ve taze olduğundan emin olmak gerekir.
İhtiyaç Sahiplerine ve Yoksullara Kurban Eti Dağıtmanın Önemi
Kurban Bayramında kurban ibadetini yerine getirmek için kesilen kurbanın eti; fakirlere, ihtiyaç sahiplerine ve yardıma muhtaç olanlara dağıtılır. Genellikle yoksul bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtılarak toplumsal birlik ve yardımlaşma duygusu pekiştirilebilir. Kurban etinin dağıtılması sırasında öncelik; yakın çevredeki ihtiyaç sahipleri, komşular ve akrabalarda olmak üzere belirli kriterlere göre seçilmiş kişilere verilir.
İhtiyaç sahipleri ve yoksullara kurban eti dağıtmak, dayanışma ve yardımlaşma kültürünün pekiştirilmesinde önemli bir rol oynar. İhtiyaç sahiplerine destek olunması, onların yoksunluklarını bir nebze olsun gidermeye yardımcı olur.
Kurban Eti Nasıl Değerlendirilmelidir?
Kurbanın derisi, yünü, kemikleri, bağırsakları ve iç yağı gibi eti dışında kalan parçalarını sahibine gelir sağlamak için para ile satma câiz değildir. Kurban sahibi bunların evde kullanabilir ya da kullamak isteyen birine hediye edebilir. Satması durumunda parasını tasadduk etmelidir. Yani kurbanın bu parçaları satılırsa parasını hayır işlerine harcamalı, tasadduk etmenin dinen câiz olduğu kişi ve kurumlara vermelidir. Bu parçalar, kurban ibadetinin devamı olarak görüldüğü için Allah rızasına uygun şekilde ve uygun yere sarf etmeye ya da tüketmeye özen gösterilmelidir. Kurban ücretle kestirildiği durumlarda, kesim ücretinin kurbanın eti, derisi ya da bunların parasıyla ödenmesi söz konusu olmaz.
Kurban Eti Nasıl Dağıtılmalıdır?
Kurbanlık hayvanın kesim öncesinde sütünden ve yüzünden yararlanılması tasvip edilmez. Yararlanılması hâlinde bedelini sadaka olarak vermek gerekir. Kurbanlık koyun ve keçinin yünü, kesimden sonra kırkılarak ihtiyaç için evde kullanılabilir. Ancak satılıp paraya çevrilemez, aksi hâlde tasadduk edilmesi gerekir.
Kurban etinin kesim yapılan bölgede dağıtılması teşvik edilse de, daha fazla ihtiyaç sahibinin bulunduğu yerleşim yerlerine de gönderilebilir. Kesim işlemi yapıldıktan sonra çevre iyice temizlenmeli, hayvanın artan parçaları toprağın derinine gömülmeli, mümkün olduğunca dışarıda parça bırakılmamalıdır. Bu durum hem kurbanlık hayvana ve kurban ibadetine gösterilecek saygının bir gereğidir hem de sağlık kuralları ve çevre temizliği açısından önemlidir.
Anne Babaya Kurbandan Pay Verilir mi?
Kurban bayramında kesilen kurban eti; kurban kesecek maddi imkânı bulunmayan kişilere, anne ve baba dahil olmak üzere akrabalara, tanıdıklara ve komşulara dağıtılabilir.
Kurban Eti Yenir mi?
Kurban bayramında kurban kesen Müslüman, kestiği kurbanın etini yiyebilir. Kesilen adak kurbanının eti ise usûl ve füru yani üstsoy ve alt soy şeklinde ifade ettiğimiz anne, baba, dede ve nineler çocukları ve torunları tarafından yenilemez. Maddi durumu yerinde olan zengin kişiler de adak kurbanı etinden yiyemez. Adak kurbanı etinin yakın ya da uzak fakir-fukara, garip-guraba kimselere ulaştırılması gerekir. Akika ve Şükür kurbanı etini ise kesen kişi ve ailesi dahil olmak üzere herkes yiyebilir.
Kurban Etinin Kaçta Kaçı Dağıtılır?
Vacip kurban ibadetinde, sünnete göre 3’te biri ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. 3’te biri misafirlere ikram edilir ve kalan 3’te biri aile efradı için ayrılır. Hz. Enes bin Malik (ra) rivayet etmiştir:
“Resulullah (sav) şöyle buyurdu: ‘Kim kurban keserse, kestiği kurbanın etinden üçte birini kendisi yesin, üçte birini fakirlere dağıtsın ve üçte birini de dostlarına hediye etsin.'” (Ebu Davud, Dahaya, 11)
Bir yanıt yazın