İftar Duası Nasıl Yapılır?

iftar duası nasıl yapılır

İftar Duası Nasıl Yapılır?

Ramazan ayı; Müslümanlar için derin manevi anlamlar taşıyan, huzur ve ibadetle dolu bir dönemdir. Bu mübarek ay, bireysel ruhaniyetin yanı sıra toplumsal dayanışma ve paylaşımın öne çıktığı eşsiz bir zaman dilimidir. Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca güneş doğumundan batımına kadar oruç tutarak sabır, öz disiplin ve Allah’a olan bağlılıklarını pekiştirirler. Oruç tutanların heyecanla beklediği iftar vakti ise bu ruhani yolculuğun en anlamlı anlarından biridir.

Gün boyu süren orucun ardından iftar vaktinde bir araya gelen Müslümanlar, oruçlarını açmadan önce dua ederek hem Allah’a şükreder hem de bu manevi anı daha özel kılarlar. İftar duası, İslamiyet’te önemli bir gelenek olmasının yanı sıra Ramazan ayının manevi atmosferini derinleştiren bir ritüeldir. Dua etmek, Allah’a yakınlaşmanın en güzel yolu olduğu gibi kişinin şükür ve tevekkül duygularını ifade etmesinin en güzel yollarından biridir.

Oruç, sadece açlık ve susuzlukla başa çıkma disiplini değil, aynı zamanda nefsin arınması ve Allah’a olandır  bağlılık sözleşmesidir. İftar vakti yaklaştıkça, Müslümanların mutluluğu da heyecanı da artar. Uzun bir günün ardından, Allah’ın sunduğu nimetlere kavuşmanın mutluluğu ve huzuru paylaşılır.İftar duası, bu özel anı daha da derinleştirir. İftar duası, kişinin dilinden ve yüreğinden kopan bir teşekkürdür. Allah’a hamd etmek, verilen nimetler için teşekkür etmek ve hayırlı isteklerde bulunmak ise iftar duası içerisindeki ana temaları oluşturur.

Hz. Muhammed (s.a.v.) Müslümanların iftar duasının kabul olunacağını ifade etmiştir: “Üç kişinin duaları asla geri çevrilmez: Oruçlu birinin iftar anına kadar yaptığı dua, adil bir devlet başkanının duası ve mazlumun duası. Allah, mazlumun duasını gökyüzüne yükseltir, o dua için semanın kapılarını açar ve ‘İzzetime yemin ederim ki, belirli bir süre içinde mutlaka sana yardım edeceğim’ der.”

İftar Duasının Okunuşu

Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme’l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.

İftar Duasının Anlamı

Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim ve sana dayandım. Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım ve yarınki ramazan orucuna da niyet ettim. Geçmişteki ve gelecekteki günahlarımı affet!

Peygamber Efedimiz İftarını Nasıl Açardı?

Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz; iftar yapacağı zaman özel yiyecekler aramaz, yemek ayrımı yapmaz ve  sofrada ne bulursa onunla iftarını açardı. Ayrıca Hz. Peygamber’in (s.a.s.) iftar sofrası bu nedenle her zaman için lüksten ve israftan uzak, sade olurdu. Hatta Medine’de Hz. Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) yanında büyüyen Enes b. Mâlik (r.a.), Resûlullah’ın (s.a.s.) iftarını; ““Resûlullah akşam namazını kılmadan önce birkaç taze hurma ile eğer yoksa kuru hurma ile iftar ederdi, o da yoksa birkaç yudum suyla orucunu açardı. – (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Savm 10)” şeklinde anlatmıştır.

İbni Ömer (r.a.) ise Hz. Peygamber’in (s.a.s.) iftar ettikten sonra; “Susuzluk gitti, damarlar serinledi ve inşallah sevap da gerçekleşti.”  dediğini haber vemiştir. Yine aynı yerde Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in iftar ettiği zaman “Allah’ım! Sadece senin rızan için oruç tuttum ve senin verdiğin rızıkla orucumu açtım” dediği nakledilmiştir. (Bknz. Ebû Dâvud, Savm, 22)

İftardan Sonra Yapılan Dua

Abdullah bin Zubeyr’in (Radiyallahu Anh) naklettiğine göre Resulullah (s.a.s.), Sa’d bin Muaz (Radiyallahu Anh)’ın yanında iftar etmiş ve daha sonra şöyle dua etmiştir:

“Eftara İndekumu’s-Sâimûn Ve Ekele Taâmekum’l-Ebrâr, Ve Sallet Aleykumu’l-Melâikeh.”

Duanın manası:  “Oruçlular yanınızda iftar etsin, yemeğinizi iyiler yesin ve melekler de sizin için Allah’a istiğfarda bulunsun.”

Oruç İçin Nasıl Niyet Edilir? Oruç Niyeti Ne Zamana Kadar Yapılır?

Müslümanlar, ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya’ diyerek oruç için niyet edebilir. Bir şeyi yapmaya fiziksel ve ruhsal olarak karar vermek, niyet etmektir. Müslümanlar da oruç için niyet ederek kendilerini yeme, içme ve diğer yasaklardan alıkoyarak ibadetlerini yerine getirirler.

Oruç niyeti, imsak vaktinden önce yenilen yemekten yani sahurdan sonra yapılmalıdır. İmsak aynı zamanda oruca başlama ya da orucun başlangıç anı gibi anlamlar taşıdığından imsak vakti girmeden yani sabah ezanı okunmadan oruç tutulmaya başlanır. Oruç niyetinin hem dil hem de kalp ile yapılması gerekir. Sahura kalkmayan Müslüman akşam vaktinden sonra ya da yatmadan önce ertesi günün Ramazan orucu için niyet edebilir. Sahurdan sonra öğle vaktinden öncesine kadar da oruç için niyet edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir