Şükür Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Şükür Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Nafile bir namaz olan şükür namazı, Allah’a olan şükür ve minneti ifade etmek amacıyla kılınır. Şükür, hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine inanan Müslümanların gerçekleştirdiği bir ibadettir. Müslümanlar yaşadıkları hayırlı gelişmeler, sevinçler ya da güzel olaylar üzerine Allah’a sığınıp şükür namazı kılar. Başına gelen bir musibetten ya da beladan kurtulan veya hayırlı bir haber alan Müslüman, şükür namazı kılarak Allah’a teşekkür eder. Bunun yanı sıra abdest alınınca ve kurban kesildikten sonra da şükür namazı kılınabilir.

Şükür Namazı Nasıl Kılınır?

Bir sıkıntıdan kurtulan ya da bir nimete kavuşan kişi, abdestini aldıktan sonra “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya” şeklinde niyet edip iki ya da dört rekat namaz kılar. Secdedeyken Allah’a şükredip edebildiği kadar dua eder.

Şükür namazı, namaz kılmanın mekruh olduğu kerahat vakitleri haricinde her zaman kılınabilir. Şükür secdesi de tıpkı tilavet secdesi gibi olmaktadır. Abdestli bir şekilde şükür secdesine niyet edildikten sonra eller kaldırılmadan “Allâhü Ekber” denilerek tekbir alınır. Secdeye varılıp mümkün olduğu kadar uzun secde yapıldıktan sonra kalkılır.

Erkekler ve Kadınlar İçin Şükür Namazı

  1. Rekat 
  • İlk olarak “Niyet ettim Allah rızası için Şükür kılmaya” şeklinde niyet edilip tekbir getirilir. “Allahu Ekber” denilerek namaza başlanır.

Erkekler ellerinin baş parmaklarını kulak memesine değdirerek avuç içlerini kıbleye dönük şekilde tutup parmak aralarını açar.

Kadınlar ellerini omuz hizasına kadar kaldırıp avuç içlerini kıble istikametine doğru açar. 

  • Eller bağlandıktan sonra gözler secde edilecek yerden ayrılmadan “Sübhaneke” okunur. Daha sonra “Euzü Besmele” çekilip “Fatiha Suresi” okunur ve Âmin denir. Ardından “Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet” okunur.

Erkekler tekbir aldıktan sonra ellerini göbek altında sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde bağlar. Sağ elin küçük parmağıyla başparmak, sol elin bileğini halka gibi kavramış şekilde tutar pozisyonda olmalıdır.

Kadınlar ise tekbir aldıktan hemen sonra iki ellerini beraber göğüs üzerinde tutar. Parmaklar açılmaz ve sağ el düz olarak sol elin üzerine konulur.

  • Namaz kıraatinden sonra “Allahü Ekber” denilerek rükûa eğilinir. Rükûda iken en az üç kez “Sübhane Rabbiye’l-Azim” denilir.

Erkekler elleriyle parmak araları açık olacak şekilde diz kapaklarını kaplar. Bel ise yerle paralel olacak şekilde düz tutulur. Bacak ve kollar gergin olup gözler ayak uçlarına bakmalıdır. Dizlerin bükülmeden dik tutulması gerekir.

Kadınların ayakları az açık, başları sırt hizasına gelmeyecek kadar az eğik, dizlerle dirsekler hafif bükük ve gözler ayak uçlarına bakacak şekilde durmalıdır. El parmak araları açılmaz ve dizler tutulmaz. Sadece elleri dizin üzerine gelecek şekilde baldıra konulur. 

  • Rükûdan doğrulurken  “Semi Allahü Limen Hamideh”, tam dik durunca ise “Rabbena Lekel Hamd” denilir.
  • Ayakta kısa bir süre durulduktan sonra “Allahü Ekber” denilerek secdeye gidilir. Secdede iken en az üç kez “Sübhane Rabbiyel-a’lâ” denilir. 

Erkekler secdeye inerken ilk olarak dizlerini, sonra ellerini yere koyar. Secdedeylen baş iki elin arasında, alın ve burun yere değecek şekilde ve parmaklar kıbleye doğru olmalıdır. Dirsekler yere değmez ve vücuda yapışık olmaz. Ayak parmakları kıbleye dönük ve topuklar bitişik durur.

Kadınlar secdeye inerken önce dizlerini, sonra ellerini yere koyar. Secdedeyken baş iki elin arasında, alın ve burun yere değecek şekilde, parmaklar kıbleye doğru ve el parmakları bitişik olmalıdır. Dirsekler yere değmeli ve vücuda yapışık olmalıdır. Ayaklar, üstü yere gelmiş şekilde ve her iki ayak sağa yatık şekilde durmalıdır. 

  • Secdeden sonra “Allahü Ekber” denilerek oturuşa geçilir. Kısa bir müddet (Sübhânallah diyecek kadar) oturuşta durulur ve sonra tekrar secdeye gidilir.

Erkekler sol ayak yere yatık ve sağ ayak dik olacak şekilde parmakları kıble istikametinde büküp uylukların üzerinde oturmalıdır. Avuçlar ise dizin üzerine konulup parmakla serbest bırakılmalıdır. 

Kadınlar ayakları sağa çıkarılmış şekilde ayaklar üzerine değil yere oturur. Avuçlar, dizin üzerine konularak parmaklar serbest bırakılmalıdır. 

  • İkinci secdede yine en az üç kez “Sübhane Rabbiyel-a’lâ” denilir.

2. Rekat 

  • İkinci secdeden sonra “Allahu Ekber” denilip ayağa kalkılınca ikinci rekat başlar. “Besmele” çekilerek “Fatiha Suresi” okunur ve Amin denilir. Daha sonra “Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet” okunur.
  • Namaz kıraatinden sonra “Allahü Ekber” diyerek rükûa eğilinir. Rükûda iken en az üç kez “Sübhane Rabbiye’l-Azim” denilir.
  • Rükûdan doğrulurken “Semi Allahü Limen Hamideh” ve tam dik durunca “Rabbena Lekel Hamd” denilir.
  • Ayakta kısa bir süre durduktan sonra “Allahü Ekber” denilerek secdeye gidilir. Secdede iken en az üç kez “Sübhane Rabbiyel-a’lâ” denilir.
  • Secdeden sonra, “Allahü Ekber” denilerek oturuşa geçilir. Kısa bir müddet (Sübhânallah diyecek kadar) oturuşta durulduktan sonra yeniden secdeye gidilir.
  • İkinci secdede yine en az üç defa “Sübhane Rabbiyel-a’lâ” denilir.
  • İkinci secdeden sonra “Allahü Ekber” denilerek ayağa kalkmayıp oturuşa geçilir. Oturuşta “Ettehıyyatü”, “Allahümme Salli”, “Allahümme Barik” ve “Rabbena” duaları okunur.

Erkekler sol ayak yere yatık, sağ ayak dik olacak şekilde parmaklar kıble istikametinde bükülerek uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar ise dizin üzerine konularak parmaklar serbest bırakılır.

Kadınlar ayakları sağa çıkarılmış şekilde ayakların üzerine değil yere oturmalıdır. Avuçlar dizin üzerine konularak parmaklar serbest bırakılır. 

  • Dualar bitince baş önce sağa çevrilip “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” denilerek selam verilir. Daha sonra sola çevrilir ve “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” denilerek selam verilir. 2 rekatlık şükür namazı böylece sona erer.

Şükür Namazının Önemi Nedir?

Şükür namazı, Müslümanların Allah’a olan şükranlarını ve hoşnutluğunu ifade etmek için kıldığı bir nafile namazıdır. Müslümanlar herhangi bir nedene bağlı olmaksızın da, dünyada kendilerine sunulan nimetler için diledikleri zaman şükür namazı kılabilir. Bu sayede Allah’a olan şükranlarını iletebilir. Şükür namazı aynı zamanda en önemli ibadetlerden biri olarak kabul edilir. 

Müslümanlar için sünnet olarak kabul edilen şükür namazı, Allah’ın rızasını kazanmak ve günahlarından kurtulmasına aracılık etmek için bir vesile olarak kabul edilir. Müslümanların Allah’a daha yakın olmak için şükür namazına gereken özeni göstermesi önemlidir.

Kurban Kestikten Sonra Şükür Namazı Kılınır mı?

Kurban, Müslümanlar için farz olan ibadetler arasında yer alır. Kurban kesen kişi, bu ibadetinin ardından Allah’a şükretmek istediği takdirde şükür namazı kılabilir. Kurban için şükür namazı kılma konusunda belirli bir şart yoktur. Ayrıca, kurban kesildikten sonra kişinin şükür namazı kılmasına ilişkin herhangi bir zorunluluk da bulunmaz. Kişi, kurban ibadetini yerine getirdikten sonra istediği vakit şükür namazı kılabilir. Bunun yanı sıra iki rekatlık şükür namazının herhangi bir nedene bağlı olmaksızın kılınması da mümkündür.

Şükür namazı nafile bir namaz olduğu için belirli bir zaman aralığında kılınması gibi bir şart bulunmaz. Bu nedenle, namaz kılınan vaktin kerahet vakti olmaması şartıyla istenildiği zaman şükür namazı kılınabilir. 

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir